Влияние материнской гипокинезии на содержание биогенных элементов в сыворотке крови крыс-потомков - Горбач, Т.В.; Баранова, М.С. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
Експериментальне дослідження вмісту біогенних елементів в сироватці крові дорослих щурів-нащадків, виношених самицями, які знаходилися в різних умовах рухової активності, виявило, що материнська гіпокінезія обумовлює зниження концентрації Na, Mg, Zn, Ca та підвищення концентрації Сu в сироватці крові нащадків. При додатковій регулярній дозованій руховій активності гіпокінетичних вагітних тварин у їх нащадків спостерігається підвищена концентрація Na, Ca, знижена - K, Mg, Zn. Рухова активність вагітних самиць впливає на вміст у сироватці крові гормонів, що регулюють обмін Ca у нащадків.