Механизмы регуляции функций прогениторных клеток пегилированной с помощью нанотехнологии электронно-лучевого синтеза гиалуронат-эндо-β-N-ацетилгексозаминидазой - Дыгай, А.М.; Зюзьков, Г.Н.; Гурто, Р.В.; Жданов, В.В.; Удут, Е.В.; Мирошниченко, Л.А.; Симанина, Е.В.; Ставрова, Л.А.; Клименко, Н.А.; Артамонов, А.В.; Бекарев, А.А.; Мадонов, П.Г. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
В експериментах in vitro показано підвищення колонієобразуючої здатності ерітроїдніх, грануломоноцитарних, мезенхімальних попередників кісткового мозку і паренхіматозних родоначальних елементів печінки(КОЕ-Печ) після їх обробки пегілірованою гіалуронат-ендо- β- N- ацетілгексозамінідазою(Пег-ГЕАГА). Виявлено підвищення чутливості цих прогениторных клітин до еритропоетину, Г-КСФ, чиннику зростання фібробластів і чиннику стовбурової клітини відповідно. Виявлено, що дія Пег-ГЕАГА приводить до посилення формування КОЕ-Печ на тлі зниження виходу стромальных прекурсорів у культурі тканини печінки, що містить інсулін.