Теоретико-категорная формализация при проектировании нечетких интеллектуальных систем - Парасюк, И.Н.; Ершов, С.В. (Кибернетика и системный анализ, 2009)
Розглянуто комплекс проблем, пов’язаних з теоретико-категорною формалізацією нечітких діаграм UML, нечітких графів та систем трансформації нечітких графів. Досліджено основні обмеження, яким мають задовольняти діаграми UML, що представляють основу нечітких моделей інтелектуальних систем. З використанням теоретико-категорного підходу досліджено властивості специфікації виведення на основі розподіленої системи трансформацій нечітких графів. Розроблено інструментальні засоби композиційного конструювання нечітких систем на основі морфізмів і категорій нечітких графів.