Глибоководні органо-мінеральні осади Чорного моря як перспективна сировина для виготовлення нових комплексних добрив - Шнюков, Є.Ф.; Моргун, В.В.; Ємельянов, В.О.; Швартау, В.В.; Куковська, Т.С.; Михальська, Л.М. (Геология и полезные ископаемые Мирового океана, 2011)
Представлено результати вивчення глибоководних органо-мінеральних осадів (ГВОМО) Чорного моря , в тому числі сапропелей, з метою створення екологічно безпечних технологій вирощування високих та якісних врожаїв сільськогосподарських культур. Встановлено вплив сапропелей Чорного моря разом з макро і мікрокомпонентами на формування врожаю озимої пшениці сорту Смуглянка. Запропоновано продовжити досліджен ня можливостей використання ГВОМО Чорного моря як важливої складової комплексних добрив для підвищення урожайності пшениці та інших культур і покращення якості та елементного складу продукції.