Световая депривация в коррекции климактерических нарушений - Линде, В.А.; Заводнов, О.П.; Боташева, Т.Л.; Авруцкая, В.В.; Хлопонина, А.В.; Плигина, Е.В. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
У статті викладено дані про профілактичний і лікувальний ефект світлової депривації у жінок з клімактеричними порушеннями в перименопаузальному періоді. показано збільшення синтезу мелатоніну, нормалізацію рівня гонадотропних гормонів, поліпшення психоемоційного статусу при використанні світлозахисних лінз у світлі місяці року у жінок з нейро-вегетативною формою клімактеричного синдрому. За підсумками проведених досліджень запропоновано додатковий економічний метод корекції клімактеричних порушень, що легко відтворюється.