Роль нейроиммуноэндокринных механизмов в формировании синдрома эндогенной интоксикации при травматической болезни - Ельский, В.Н.; Зяблицев, С.В.; Пищулина, С.В.; Кишеня, М.С.; Коровка, С.Я. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
Дослідження синдрому ендогенної інтоксикації проведено на експериментальних моделях травматичної хвороби, вивчені показники нейроімуноендокринної регуляції. Встановлено, що у тварин з тривалим роздавлюванням м’яких тканин спостерігається більш бурхливий перебіг синдрому ендогенної інтоксикації з розвитком поліорганної недостатності та найбільшим відсотком летальності. У тварин з черепно-мозковою травмою спостерігається розвиток синдрому ендогенної інтоксикації за рахунок імуносупресії та гормонального дисбалансу.