Рождение ребёнка с обвитием пуповиной: взгляд с позиций гелиобиологии - Назаренко, Л.Г.; Семеринская, И.А.; Беляев, С.Г. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
Вивчено взаємозв'язок циклічних змін сонячної активності та геомагнітного поля Землі з частотою народження дітей з обвиттям пуповиною. Встановлено, що сезон народження дитини не має зв'язку з імовірністю обвиття пуповиною.