Состояние гуморального иммунитета у детей с гнойно-септическими заболеваниями на этапе госпитализации - Притуло, Л.Ф.; Бисюк, Ю.А.; Филоненко, Т.Г.; Васильев, О.В. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
У роботі вивчено імунологічні показники у 444 дітей з гнійно-септичними захворюваннями (гостра гнійно- деструктивна пневмонія – 220 дітей, перитоніт – 110 дітей, гострий гематогенний остеомієліт – 114 дітей) у віці від 1 до 14 років. гнійно-септичні захворювання у дітей на першу добу госпіталізації супроводжується вторинним гуморальним імунодефіцитом: рівень В-лімфоцитів і імуноглобулінів А, М, G достовірно нижче (р<0,01) контролю, при цьому імунодефіцит сильніше виражений при важких формах.