К вопросу о критериях оценки эффективности лечения рака яичников III-IV стадий - Прокопюк, А.В.; Князева, М.В.; Павлова, Т.Д. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
Роботу присвячено проблемі підвищення ефективності лікування раку яєчників III-IV стадій за допомогою пошуку оптимальної кількості курсів неоад’ювантної поліхіміотерапії (НпХТ) для кожної хворої шляхом розробки ультразвукових (УЗ) критеріїв оцінки ефективності НпХТ на підставі вивчення клінічних, ультразвукових та морфологічних характеристик. Було знайдено, що зменшення розміру пухлинного конгломерату до 60,0-20,0%, метастатичної пухлини в ректо-піхвову перегородку до 70,0-20,0%, зникнення асцитичної та плевральної рідини відносно вихідного рівня демонструє ефективність НпХТ у динаміці її проведення (після 1-2, 3-4, 5-6 курсів НпХТ). Це підтверджується результатами морфологічних досліджень післяопераційного матеріалу. УЗ-критерії можуть використовуватися у комплексі діагностичних критеріїв оцінки ефективності НпХТ (в умовах відсутності матеріалу для гістологічного дослідження).