Современные аспекты вопроса ведения беременности и родов при тазовом предлежании плода (литературный обзор) - Луценко, Н.С.; Соколовская, И.С. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
Велика кількість акушерів відносить вагітність та пологи в тазовому передлежанні плода до патологічних за багатьох причин. Ускладнення як з боку породіллі, так з боку новонароджених під час консервативного ведення пологів призводить до того, що більшість лікарів вдаються до кесарського розтину задля уникнення наслідків пологового травматизму майже в усіх випадках сідничного передлежання. проте наявність оперативних ускладнень у породіль неминуче призводить зростання «материнської захворюваності» з наступним обмеженням репродуктивної функції. Тому тактика оптимального ведення пологів з сідничним передлежанням плода є дискутабельною и потребує подальшого вирішення.