Изменения неспецифических протеиназ и их ингибиторов при коррекции течения экспериментального воспаления легких антибиотиками, ингибиторами протеиназ и антиоксидантами - Щербак, В.В.; Фомочкина, И.И.; Кубышкин, А.В. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
У статті наведено порівняльний аналіз змін показників процесів протеолізу в сироватці крові та бронхоальвеолярному змиві (БАЗ) при експериментальній пневмонії на тлі корекції антибіотиком, інгібітором протеїназ і антиоксидантом. Застосування антибіотику в першу чергу проявлялося зниженням активності еластазо- і трипсиноподібних протеїназ в БАЗ. Специфічна корекція корвітином і контрикалом приводила до зростання інгібіторного потенціалу в БАЗ за рахунок антитриптичної активності. Зниження активності протеїназ на тлі зростання інгібіторного потенціалу є потенційно ефективним при корекції запальних захворювань бронхолегеневої системи.