Механизмы регуляции гемодинамики при геморрагическом шоке и гипербарической оксигенации - Тумановский, Ю.М.; Болотских, В.И.; Мальцева, Л.Д.; Крюков, В.М. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
У експериментах на 30 безпородних собаках вивчена динаміка змін показників кровообігу(сердечного індексу, індексу ударної роботи лівого шлуночку, питомого периферичного судинного опору) і особливості аферентної біоелектричної активності сердцевих волокон блукаючого нерва (БЕАс) при моделюванні у тварин геморагічного шоку (АТ=50/40 мм рт.ст.) і лікуванні їх гіпербаричною оксигенацією (ГБО). Встановлено, що активація БЕАс після дії ГБО супроводжувалася відновленням порушеного в постгеморагічному періоді гемодинамічного гомеостазу. Показана важлива роль гіпербаричного кисню як чинника мобілізації рефлекторних адаптивних реакцій серцево-судинної системи при гострому дефіциті крові в організмі.