Изменения в мышечной ткани задней конечности крыс в разные сроки формирования синдрома ишемии-реперфузии - Мальченко, О.А.; Кубышкин, А.В.; Анисимова, Л.В.; Шаланин, В.В.; Мандрик, Ю.В. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
При експериментальному моделюванні синдрому ішемії-реперфузії на білих щурах-самцях лінії Вистар в м’язовій тканині спостерігається зникнення поперечної посмугованості, внутрішньоклітинний набряк, різного ступеню ознаки некрозу та запальна реакція з переважанням в ексудаті нейтрофільних гранулоцитів. Ступінь прояву цих змін безпосередньо залежить від часу реперфузії, що проявляється суттєвим зростанням активності місцевих неспецифічних протеолітичних ферментів м’язової тканини і виснаженням її інгібіторного потенціалу.