Констрикторные и дилататорные реакции большой подкожной вены задней конечности кошки, вызванные сердечно-сосудистыми препаратами при раздельном и сочетанном действии на организм гипоксии и гипотермии - Табаров, М.С.; Тоштемирова, З.М.; Курбонбекова, П.К. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
Дослідження, проведені на великій підшкірній вені показали, що гіпоксія значно зменшувала величини реакцій підшкірної вени при дії констрікторних і ділататорних гуморальних агентів, незважаючи на відмінності їх механізмів дії на судинні міоцити. Гіпотермія також зменшувала реакції вени, проте її ія на венозні міоцити була менш вираженим. Зменшення величин реакції вени на вазоактивні речовини при одночасній дії обох факторів було більшим, ніж при їх роздільної дії на організм. Отже, при одночасному дії гіпоксії та гіпотермії на організм тварин відбувалося посилення ушкоджуючого впливу обох факторів на венозні міоцити.