Проблемы варикотромбофлебита нижних конечностей - Булдышкин, В.В.; Ганжий, В.В.; Капшитарь, А.В. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
Мета дослідження: оптимізувати хірургічну тактику при ВТ, вточнити показання до різних операцій. Матеріали та методи: 176 хворих на ВТ (112 жінок, 64 чоловіка). Гострий висхідний тромбофлебіт (ГВТ) спостерігався у 117, тромбофлебіт вен гомілки – у 59. При ГВТ виконували: операцію Троянова у 21 хворого, кросектомію (КЕ)– у 81, у 15 – тромбектомію з сафено-стегнового співустя, кросектомію. Флебектомію (ФЕ) другим етапом виконали 63 хворим. При ВТ гомілки провели ФЕ у 49, КЕ у 10 пацієнтів. Вмерла 1 хвора (летальність – 0,57%). Причина смерті – ТЄЛА (джерело – вени тазу). Висновки. Вирішення проблем ВТ передбачає: А) Своєчасна діагностика ВТ та профілактика тромбоємболічних ускладнень; В) Оперативне та консервативне лікування тромбофлебіту; С) Лікування варикозної хвороби.