Современный взгляд на прогнозирование аномалий родовой деятельности - Щедров, А.А.; Липко, О.П.; Плахотная, И.Ю.; Ткачева, О.В. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
Обстежено 90 вагітних з аномаліями пологової діяльності (АПД). Проведено визначення взаємозв’язку між рівнями прозапальних цитокінів (IL-1α, IL-1β, IL-6, IL-8, TNF-α) та факторів вазоконстрикції (ендотелін-1) і вазодилятації (циклічного 3'-, 5'- гуанозинмонофосфату, цГМФ). Проведено оцінку функції ендотелію при АПД шляхом вивчення ендотелійзалежної вазодилятації у пробі з реактивною гіперемією плечової артерії із застосуванням ультразвуку високої роздільної здатності. Визначено, що при АПД розвивається комплекс системних порушень, ключовими механізмами яких є дисбаланс цитокінів та порушення функції ендотелію. Ступінь виразності дисфункції ендотелію у вагітних напередодні пологів є прогностичним тестом розвитку можливих аномалій пологової діяльності.