Алгоритм лечения новорожденных с полушарными внутримозговыми кровоизлияниями - Волкодав, О.В. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
Запропонований метод хірургічного лікування полушарных внутрішньомозкових крововиливів (ВМК) у новонароджених (Авторське право № 38063) шляхом активного саногенеза (видалення внутрішньомозкової гематоми) і моделювання штучної порэнцефалии (з’єднанням бічних шлуночків головного мозку і субарахноїдального простору), виконані 10 екстрених операцій. У новонароджених запропонована методика дає можливість провести адекватну внутрішню декомпресію ВМК до бічних шлуночків і розвантажити шлуночкову систему від крові і ліквору з м’якою корекцією ВЧД і подальшою санацією вентрикулярним ліквором залишків ВМК через зовнішній дренаж. Після видалення зовнішнього дренажу забезпечується фізіологічний відтік ліквору з шлуночків в субарахноїдальний простір через сформований порэнцефалитический канал, виключається ризик постгеморагічної оклюзійної гідроцефалії, грубих структурних ушкоджень головного мозку.