Состояние клеточных факторов антиэндотоксинового иммунитета после объемных хирургических вмешательств - Потапов, А.П. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
У 15 пацієнтів після об’ємних абдомінальних операцій вивчений стан клітинних чинників антиендотоксинового імунітету. Виявлено зменшення ендотоксинзв’язувального потенціалу лейкоцитів і зниження експресії рецептора CD14 моноцитами і гранулоцитами. Вміст CD3 - CD4 -, CD22 - лімфоцитів і співвідношення CD4/CD8 зростало. Вказані зміни свідчать про пригноблення клітинної ланки антиендотоксинового імунітету і підтверджують провідну роль кишкового ендотоксину в розвитку системної запальної реакції у цієї категорії пацієнтів.