Клинико-иммунологические сопоставления у больных с пролежнями при подготовке их к операции - Парай, А.Е.; Пендраковский, К.В.; Бутырский, А.Г. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
Статтю присвячено проблемі підготовки пролежней до радикальної операції та визначенню способів їх «готовності» до цього. Автори показали, що при пролежнях має місце ендогенна інтоксикація, яка приводить до напруги антиендотоксинового імунітету, значення якого (рівень антиліпополісахаридних антител), досягаючи визначеної величини, можуть служити маркером «готовності» пролежня до радикальної пластичної операції. Методом вибору підготовки пролежня до операції слід признати поєднане застосування локальної озонотерапії та ультразвуку.