Патоморфологические изменения аэрогематического барьера при остром респираторном дистресс-синдроме в эксперименте - Новиков, Н.Ю.; Тышкевич, Л.В.; Джансыз, К.Н. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
В експериментальній моделі синдрому гострого легеневого ушкодження зміни в легенях тварин характеризуються прогресуванням некротичних-деструктивних процесів з наростанням запальної інфільтрації та ексудативних явищ протягом всього часу експерименту. Динаміка змін в легенях частини експериментальних тварин розвивається зі зміною запально-репаративних реакцій в бік фіброзу органів в тому випадку, якщо для лікування використовують парентеральне введення антибіотика і метод замісної сурфактантної терапії. Використання в лікувальній стратегії лише антибіотика зумовлює повільну і не повну зміну деструктивно-запальних і регенераторних змін до 6 діб експерименту.