Прогностическое значение сывороточных уровней трансформирующего фактора роста β и фактора роста гепатоцитов у больных, перенесших инфаркт миокарда с зубцом Q - Садовой, В.И. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
У досліджуваній роботі представлені результати взаємозв’язків динаміки рівнів трансформуючого фактора росту β (ТФР-β) і фактора росту гепатоцитів (ФРГ) в ранньому постінфарктному періоді і структурно-функціональних показників міокарда лівого шлуночка (ЛШ). Було обстежено 75 пацієнтів з перенесеним інфарктом міокарда з підтвердженим атеросклерозом коронарних артерій за даними коронаровентрікулографіі. Проводилося динамічне спостереження протягом 12 місяців.Було виявлено, що у пацієнтів з перенесеним інфарктом міокарда рівні ТФРβ- і ФРГ взаємопов’язані з ремоделюванням міокарда лівого шлуночка і показана прогностична значимість для прогресування хронічної серцевої недостатності.