Субинволюция матки как фактор риска развития послеродового эндометрита - Рыскельдиева, В.Т. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
У роботі проведена оцінка ступеня обумовленості розвитку порушень інволюції матки в післяпологовому періоді паритетом пологів, крововтратою й деякими ускладненнями вагітності й пологів, а також залежності виникнення в цих жінок післяпологового эндометрита при вже розвиненої субинволюции матки. У дослідження ввійшли 2500 породілей, пологи яких відбулися в клінічному родильному будинку Національного Центра Охорони Материнства й Дитинства Кыргызской Республіки за період 2010 року. У результаті проведеної оцінки виявлено, що факторами ризику розвитку субинволюции матки є - перші пологи в жінок, хорионамнионит, крововтрата, що перевищує фізіологічну (більше 300,0), травми шийки матки, стінок піхви й оперативне родоразрешение. Крім того, що розвилася субинволюция матки в післяпологовому періоді є патогномоничным ознакою розвитку ПЭ для всіх породілей.