Особенности локализации коллагена IV при фиброзно-кавернозном туберкулезе - Филоненко, Т.Г. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
У літературі є фрагментарні відомості про наявність, локалізацію і поширеність важкодеградуючого білка колагену IV типу та не визначено його ролі у механізмі пневмофіброзу і порушення системи місцевого захисту легень при фіброзно-кавернозному туберкульозі легень. Мета дослідження: визначити морфологічні особливості сполучної тканини й оцінити значення експресії колагену IV типу при фіброзно-кавернозному туберкульозі за допомогою імуногістохімічного дослідження ділянки тканини легень у хворих, оперованих з приводу фіброзно-кавернозного туберкульозу легень з активним бактеріовиділенням (n=84) і без бактеріовиділення (n=59). Аналіз морфологічного дослідження показав, що при фіброзно-кавернозному туберкульозі без бактеріовиділення має місце виражена експресія колагену IV типу. Відзначається зниження оптичної щільності при активному фіброзно-кавернозному туберкульозі. Незалежно від бактеріовиділення в ділянках компенсаторної емфіземи при фіброзно-кавернозному туберкульозі визначається виражена експресія колагену IV типу у вигляді щільного подвійного контуру.