Застосування системи індикаторів в управлінні персоналом на приватному підприємстві - Семенов, Г.; Єропутова, О.; Король, С. (Вісник економічної науки України, 2012)
Розглянуто досвід реорганізації кадрової служби в більш об’ємну, яка виконує набагато більше функцій управління персоналом на прикладі приватної акціонерної компанії «Техніка». Дана класифікація цілей, наведена система показників, які рекомендуються при проведені діагностики продуктивності праці. Розроблена шкала преміювання оперативного персоналу, керівників та провідних спеціалістів компанії, яка враховує специфіку кожної групи працівників. Дослідження процесу управління персоналом, оцінювання якості використання людських ресурсів допомагають виявити можливі резерви підвищення продуктивності праці.