Общий подход к оценке сложности постоптимального анализа дискретных задач оптимизации - Михайлюк, В.А. (Кибернетика и системный анализ, 2010)
Показано, що поліноміального алгоритму для визначення оптимального розв’язку задачі про покриття множинами, яка відрізняється від вихідної однією позицією матриці обмежень, не існує, якщо виходити з оптимального розв’язку вихідної задачі і умови P ≠ NP. Подібний результат виконується для задачі про ранець.