Сравнительный анализ эффективности оксигенотерапии у больных хроническим обструктивным заболеванием легких и идиопатическими интерстициальными пневмониями - Гаврисюк, В.К.; Литвиненко, А.В. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
Проведено порівняльне вивчення впливу оксигенотерапії на показники газового складу крові у 13 хворих на хронічне обструктивне захворювання легень (ХОЗЛ) та у 17 пацієнтів з ідіопатичними інтерстиціальними пневмоніями (ІІП) з важкою гіпоксемією. Встановлено, що групи хворих ІІП та ХОЗЛ з однаковим ступенем гіпоксемії суттєво відрізняються одна від одної за ступенем і механізмами порушень дифузійної функції легень (DL): у хворих ІІП спостерігаються різко виражені розлади DL, що обумовлені потовщенням альвеоло-капілярної мембрани; у пацієнтів із ХОЗЛ відмічаються помірні порушення DL, причиною яких є зменшення різниці в парціальному тиску кисню в альвеолах і капілярах внаслідок гіперінфляції легень. Стандартний для хворих на ХОЗЛ режим потоку кисню при оксигенотерапії (3 л/хв) є недостатньо ефективним у хворих ІІП. Вибор режиму оксигенотерапії хворих ІІП повинен здійснюватися в інтервалі швидкості потоку від 3 до 5 л/хв в залежності від характеру відповіді показника сатурації.