Опыт характеристика антропогенного загрязнения рапы и пелоидов Шаболатского (Будакского) лимана хлорорганическими пестицидами (ХОП) - Мокиенко, А.В.; Никипелова, Е.М.; Шибанов, С.Э.; Цимбалюк, К.К.; Солодова, Л.Б.; Шевченко, М.В. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
Представлена характеристика антропогенного забруднення донних відкладень (пелоїдів) Шаболатського (Будакського) лиману хлорорганічними пестицидами (ПХБ). Отримані дані свідчать про свіже забруднення лиману ДДТ із перевищенням допустимих рівнів і акумуляції ліндана й б-ГХЦГ у донних відкладеннях. Обґрунтована необхідність продовження моніторингу вмісту ХОП у природних лікувальних ресурсах (ропі і пелоїдах) лиману.