Суставная деструкция при раннем ревматоидном артрите: подходы к прогнозированию течения болезни - Рекалов, Д.Г. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
При обстеженні 365 пацієнтів з раннім ревматоїдним артритом вивчені лабораторні показники, які характеризують запальний процес і суглобову деструкцію. Виявлений взаємозв’язок змін лабораторних показників та суглобової деструкції за даними променевої діагностики. З’ясовано, що С- кінцевій телопептид-I та II при первинному обстеженні є предиктором структурних змін суглобів, тоді як рівні матриксної металопротеази-3 та білка YKL-40 асоційовані з суглобовим запаленням.