Уточнение асимптотической аппроксимации размера группы в парадоксе дней рождений - Ендовицкий, П.А. (Кибернетика и системный анализ, 2010)
Доведено дві теореми про асимптотичну поведінку розміру групи у парадоксі днів народжень. В теоремі 1 наведено асимптотично непокращувальні оцінки для розміру групи у випадку рівноймовірного та незалежного розміщення частинок по чарунках. В теоремі 2 наведено асипмптотично непокращувальні оцінки для розміру групи у випадку рівноймовірного та незалежного розміщення двох однакових комплектів частинок по чарунках. Отримані результати можна застосувати у криптографії для оцінювання трудомісткості побудови колізій хеш-функцій.