Формальные основы интероперабельности компонентов в программировании - Лаврищева, Е.М. (Кибернетика и системный анализ, 2010)
Досліджено проблему взаємодії різнорідних компонентів і систем — з теоретичної, семантичної і реалізаційної точок зору. Представлено теорію структурної організації типів даних, семантику перетворення нерелевантних типів даних і підходи до реалізації типів даних мов програмування в сучасних середовищах.