Математические модели схем компромисса в многокритериальных задачах математического программирования с размытыми ограничениями - Зак, Ю.А. (Кибернетика и системный анализ, 2010)
Сформульовано однокритеріальні та багатокритеріальні задачі математичного програмування з розмитими обмеженнями як задачі векторної оптимізації. Розглядаються постановки, математичні моделі, схеми компромісу, критерії ефективності та методи розв’язання сформульованих задач. Функції обліку втрат у випадку порушення окремих обмежень задачі запропоновано у формі функцій приналежності Fuzzy-Logic. Розглянуто методи нормалізації локальних критеріїв. Наведено алгоритми і обчислювальні схеми розв’язання цих задач при виборі розв’язків із кінцевої множини альтернатив, які ілюструються числовим прикладом.