Православне вчення про митарства як варіація посмертного шляху (сутність і витоки) - Кузев, В.В. (Відділення релігієзнавства Інституту філософії ім. Г.С. Сковороди НАН України, 2011)
У статті розглядається православне вчення про шлях душі після смерті (митарства). Автор аналізує в даній роботі саму ідею митарств в християнській теології, разом з тим досліджуються витоки такого вчення, його релігійні та історико-культурні передумови.