Культурологічні аспекти естетичних цінностей в контексті православного мистецтва Придніпров’я - Піщанська, В.М. (Культура народов Причерноморья, 2012)
Дніпропетровщина, Нижнє Придніпров’я, старожитня земля Степової України – регіон із специфічним характером формування населення та його духовної культури. Географічне положення, степовий ландшафт, непересічність перебігу історичних та політичних процесів упродовж декількох століть, строкатість та постійність міграційних процесів, а отже занесення елементів різнорегіональної української та іноетнічної традиції, сприяли формуванню на придніпровських теренах оригінальної за спектром жанрів, їх гендерної природи та трансмісії, української культури.