Протестантські церкви і демократія по-українськи: соціально-релігійні наслідки політичних процесів - Черенков, М.М. (Відділення релігієзнавства Інституту філософії ім. Г.С. Сковороди НАН України, 2011)
Стаття Михайла Черенкова «Протестантські церкви і демократія по-українськи: соціально-релігійні наслідки політичних процесів» присвячена аналізу протестантської позиції відносно декларованих демократичних цінностей та антидемократичних реалій сучасного політичного життя України. Як релігійні меншини, протестанти визнають відносний характер соціальних форм і обстоюють незалежність від них. Захищаючи плюральність релігійного життя, протестанти осмислюють демаргіналізацію як теологічну і соціальну програму в умовах трансдемократичного суспільства.