Дослідження залежності протяжності крайового ефекту в шаруватому композиті з трансверсально-ізотропним наповнювачем від механічних характеристик - Коханенко, Ю.В.; Ясінський, В.В.; Царипа, І.І. (Проблемы прочности, 2001)
Досліджується залежність величин протяжності крайового ефекту в двокомпонентному композиті регулярної структури від модулів Юнга і коефіцієнтів Пуассона компонент композита. Шари наповнювача та з в ’язуючого моделюються відповідно трансверсально- ізотропним та ізотропним лінійно-пружними тілами. Композит перебуває під дією кусково- постійного навантаження, яке прикладено до шару наповнювача. Для отримання наближених розв’язків задач теорії крайового ефекту використано сітковий підхід, що базується на концепції базової схеми. Виконано аналіз результатів.