Гомологічне моделювання третинної структури білків - Горін, В.В. (Теорія оптимальних рішень, 2010)
Гомологіче моделювання базується на знаходженні білків, первинна структура яких схожа на структуру студійованого білка, і на створенні процедури групування. Остання може бути глобальною і локальною. Перша – це процедура глобальної оптимізації, яка намагається згрупувати кожну амінокислоту з кожною. Локальні групування виявляють схожі регіони всередині довгих послідовностей. Для розв’язання проблеми групування, використовуються точні методи, такі як динамічне програмування, та швидкі евристичні алгоритми або ймовірнісні методи.