Об одном подходе к моделированию сложных систем - Клименко, В.П.; Волобоев, В.П. (Математичні машини і системи, 2008)
Запропоновано коректну постановку задачі моделювання лінійних електричних кіл, які описуються системой лінійних алгебраїчних рівнянь (СЛАУ). Показано, що коректність постановки залежить від вибору змінних СЛАУ на етапі складання рівнянь, а не від обумовленості СЛАУ. Запропоновано застосовувати напруги компонентів гілок дерева графа кола як змінних СЛАУ, коректний вибір яких виконується при складанні топологічної матриці контурів графа й залежить від параметрів компонентів кола. Коректна постановка задачі моделювання складних об'єктів можлива, якщо існує електротехнічна аналогія.