Моделювання невизначеності базування при вимірюванні відхилень від круглості крутильних кілець - Чередніков, О.Н.; Чередніков, І.О.; Борисов, О.О. (Математичні машини і системи, 2009)
Дослідження впливу схеми базування на похибки вимірювання параметрів геометричної точності крутильних кілець здійснено машинним моделюванням з використанням теорії математичного планування експериментів другого порядку за матрицею центрального рототабельного композиційного плану. Моделювання триточкової схеми вимірювання круглості внутрішньої поверхні проведено для овоїдів, що відповідають за формою дійсним видам відхилень від круглості робочих поверхонь крутильних кілець, виміряних на кругломірі. Отримані результати моделювання дозволяють обґрунтувати використання в виробничій практиці триточкових схем вимірювання з урахуванням уточнених поправкових коефіцієнтів.