Фотопружні дослідження динамічних напружень в анізотропних пластинах - Малежик, М.П.; Шеремет, Г.П. (Проблемы прочности, 2004)
Із використанням основних співвідношень фотопружності отримано формули для коректного визначення динамічних напружень у конструктивно-анізотропних пластинах поляризаційно- оптичним методом. Досліджувалося хвильове поле напружень в анізотропній пластині при навантаженні її на вільній границі імпульсом від точкового джерела і вплив анізотропії на характер такого поля. Вивчено розподіл динамічних напружень на вільній поверхні від зосередженого джерела. Отримано залежності зміни максимальних напружень квазіпоздовжньої Р-хвилі та хвилі Релея від відстані до джерела r/r0.