Дослідження методів і алгоритмів стиснення та відновлення відеосигналів для побудови інтелектуальних мережевих відеосенсорів - Шевчук, Б.М.; Задірака, В.К.; Бовсунівський, В.І. (Математичне та комп'ютерне моделювання. Серія: Технічні науки, 2010)
На основі дослідження тестових кадрів первинних відео масивів даних досліджені спотворення форми обвідних відеосигналів з використанням стандартних методів стиснення відеоданих, проаналізовані типи спотворень відновлених після стиснення відеоданих, наведені результати моделювання алгоритмів відновлення обвідних відеосигналів та запропоновані методи і алгоритми оперативної фільтрації, стиснення та відновлення відеоданих, оптимізованих за точністю і швидкодією.