Нечітка експертно-моделююча система як засіб моделювання процесу навчання в системі «викладач — комп’ютер — студент» - Фільо, І.Є. (Математичне та комп'ютерне моделювання. Серія: Технічні науки, 2012)
В статті представлені методи нечіткої прогностичної інформації, а також структура нечіткої експертно-моделюючої системи, яка забезпечує підтримку педагогічних рішень та допомагає реалізувати викладачу (ОПР) адаптивне управління процесом комп’ютеризованого дослідницького навчання для підвищення його якості.