Інгібітор NMDA-рецепторів амантадин: знеболювальні властивості у комбінації з аналгетиками - Макаренко, О.В.; Мамчур, В.Й. (Досягнення біології та медицини, 2008)
У роботі наведена теоретична й експериментальна оцінкаможливої знеболювальноїактивностіінгібітора NMDA-рецепторів амантадину у комбінації з ненаркотичними аналгетиками (диклофенак натрію, німесулід, целекоксиб, парекоксиб, парацетамол і метамізол). Встановлено, що амантадин і його комбінації з аналгетиками здатні впливати наформування центрального (модель електроподразнення кореня хвоста — реакція вокалізації) та периферичного (модель «оцтовокислих корчів») компонента формування ноцицептивної відповіді в інтактних тварин. Найефективніші знеболювальні властивості характерні длякомбінацій амантадину з такими аналгетиками, як целекоксиб, метамізол і диклофенак, що важливо враховувати при терапії больового синдрому різного генезу.