Розробка та дослідження бази даних для систем обробки статистичної інформації - Коломейчук, В.В. (Математичні машини і системи, 2009)
Дана стаття присвячена проблемам розробки та оптимізації специфічних баз даних. Проведено аналіз існуючих загальних підходів та методів оптимізації баз даних, обґрунтовано необхідність якісно іншого підходу в рамках специфічної проблематики оптимізації баз даних статистичної інформації. Запропоновано та проілюстровано реалізацію методу рішення поставленої задачі.