Одноетапне оперативне лікування мікроциста і двобічного мегауретера у дорослих - Ухаль, М.І.; Косован, В.M.; Семанів, О.М.; Ухаль, Г.М. (Досягнення біології та медицини, 2008)
Вибір оптимального методу лікування хворих ізмікроцистом і двобічним мегауретером у дорослих — дуже складне завдання. Мета нашої роботи полягає в підвищенні ефективності оперативного лікування хворих із мікроцистом і двобічним мегауретером за допомогою оптимізації оперативного втручання та відмови від багатоетапності. Комплексне одноетапне оперативне лікування мікроциста і двобічного мегауретера виконане нами у 4 хворих (2 жінки і 2 чоловіки віком від 19 до 53 років). Основою методу була одноетапність, яка полягала в одночасному видаленні 2/3 ураженого сечового міхура, формуванні з клубової кишки ортопічного резервуара для сечі, видаленні найбільш патологічно змінених нижніх і 1/2 середніх відділів сечоводів із пересадженням їх у кишковий резервуар. Післяопераційне перебування хворих на стаціонарному лікуванні в середньому становило (17,8±4,1) ліжко-дня. Віддалене спостереження за 2 хворими протягом 1,5 року і за 2 — протягом 3 і 9 міс відповідно підтвердило доцільність обраної нами тактики лікування. Використання запропонованого нами способу одноетапного оперативного лікування мікроциста і двобічного мегауретера дозволяє відновити резервуарну і видільну функцію сечового міхура, а також запобігти прогресуванню хронічної ниркової недостатності.