Виживання неспецифічної мікрофлори у модельному морському середовищі, яке імітує умови прибережної акваторії - Ковальчук, Л.Й. (Досягнення біології та медицини, 2008)
В експериментальних умовах визначено, що найтриваліший (18–21 день) термін виживання E. coli та Vibrio alginolyticus характерний для закритої моделі або моделі з рециркуляцією у поверхневому шарі. При інтенсивному водообміні у всій товщі води модельного середовища концентрація розчиненого кисню зростає та час виживання умовно-патогенної мікрофлори збільшується. Доцільно перевіряти виявлені в експерименті закономірності у натурних умовах.