Перспективи створення нових антиметаболітів піримідинового обміну — біс-похідних 5(6)-заміщених урацилів - Вельчинська, О.В.; Коваленко, Е.О.; Шарикіна, Н.І. (Досягнення біології та медицини, 2009)
Описано новий препаративний метод синтезу гетероциклічних біс-аддуктів 5(6)-заміщених урацилів із фторотаном при каталізі 18-краун-6-комплексом. Будову синтезованих сполук підтверджено даними елементного аналі- зу, УФ-, ІЧ-, ЯМР1 Н-спектроскопії, а індивідуальність — методами тонкошарової та газорідинної хроматографії. Встановлено, що синтезовані сполуки належать до малотоксичних: ЛД50 їх коливається від 515 до 125 мг/кг. Виявлено високий протипухлинний ефект біс-аддукту 5-фторурацилу: гальмування росту пухлини лімфосаркоми Пліса сягало 75,3 %.