Порівняльна характеристика кореляцій між компонентами складу маси тіла і параметрами центральної гемодинаміки у підлітків залежно від соматотипу - Бобровська, О.А. (Досягнення біології та медицини, 2009)
Проведено дослідження, присвячене встановленню кореляцій між компонентами складу маси тіла і параметрами центральної гемодинаміки у підлітків-ектоморфів, мезоморфів й ектомезоморфів різної статі, які проживають у Подільському регіоні. Доведено, що існують певні закономірності у проявах взаємозв’язків залежно від соматотипу та статі. З’ясовано, що у підлітків-ектоморфів обох статей і хлопчиків-ектомезоморфів спостерігається переважаюча більшість вірогідних кореляцій. У дівчаток-мезоморфів і ектомезоморфів були виявлені вірогідні зв’язки переважно між компонентами складу маси тіла й належними показниками центральної гемодинаміки. Гендерні відміни взаємозв’язків встановлені у підлітків двох соматотипів — мезоморфного й ектомезоморфного.