Показники лінійного кровотоку сонних артерій за результатами кольорового дуплексного сканування у хворих на гіпертонічну хворобу - Шоріков, Є.І.; Шорікова, Д.В. (Досягнення біології та медицини, 2009)
Наведені дані про вивчення усередненої за часом середньої швидкості, максимальної швидкості, пікової систолічної та діастолічної швидкості кровотоку у загальних, внутрішніх і зовнішніх сонних артеріях у хворих на артеріальну гіпертензію при дуплексному скануванні сонних артерій у допплерівському режимі. Встановлено, що за наявності артеріальної гіпертензії відбуваються різноспрямовані зміни лінійного кровотоку: переважає зниження кровотоку у внутрішніх сонних артеріях і підвищення — у зовнішніх і загальних сонних артеріях. Часто виявлялася асиметрія показників лінійного кровотоку у сонних артеріях.