Порівняння позакишкового фенотипу у хворих зі спорадичною і спадковою формами запальних захворювань товстої кишки - Лозинська, М.Р.; Лозинський, Ю.С. (Досягнення біології та медицини, 2009)
Проведено клінічне і генетичне обстеження 80 хворих на запальні захворювання товстої кишки (неспецифічний виразковий коліт і хворобу Крона). У результаті аналізу родоводів сімей пробандів встановлено, що спадкову форму неспецифічного виразкового коліту виявлено у 5 (9,4 %) у сім’ях, а хвороби Крона — у 4 (14,8 %). При порівнянні спектра позакишкової патології у хворих на неспецифічний виразковий коліт і хворобу Крона вірогідно частіше траплялася патологія опорно-рухового апарату при хворобі Крона порівняно з неспецифічним виразковим колітом (як при спорадичній, так і спадковій формі). Встановлено вірогідно вищу частоту патології органів зору у спектрі позакишкових симптомів при спадковій формі неспецифічного виразкового коліту порівняно зі спорадичною та вірогідно вищу частоту захворювань шкіри при спадковійформі хворобиКрона порівняно зі спорадичною.