Хімічні модифікації молекули 6-метилурацилу та протипухлинна активність його нових похідних - Губський, Ю.І.; Вельчинська, О.В.; Шарикіна, Н.І.; Коваленко, Е.О. (Досягнення біології та медицини, 2009)
Описані нові препаративні методи синтезу в умовах каталізу 18-краун-6-комплексом оригінальних гетероциклів на основі 6-метилурацилу і фторвмісних синтонів. Одержано молекулярний комплекс біс-похідного 6-метилурацилу з протипухлинним бактерійним лектином Bacillus polymyxa 102 KGU. Виявлено значний протипухлинний ефект біс-похідного 6-метилурацилу на гетеротрансплантатах злоякісної гліоми людини з відсотком гальмування росту пухлини 30,41 % (критерій значущості ≥ 25 %). Високий протипухлинний ефект молекулярного комплексу (біс-похідне 6-метилурацилу — бактерійний лектин Bacillus polymyxa 102 KGU) зареєстрований на пухлині лімфосаркоми Пліса: гальмування росту пухлини сягало 62,0 % (критерій значущості ≥ 50 %).